'Personeel in onzekerheid door bod op TNT'

07-04-2015

UTRECHT (ANP) - Het overnamebod op pakketbezorger TNT door het Amerikaanse FedEx zorgt voor grote onzekerheid bij het personeel, zeggen de vakbonden. FedEx is in Nederland een belangrijke concurrent van TNT. Het bod dat FedEx heeft uitgebracht op TNT kan PostNL als grootaandeelhouder ongeveer 642 miljoen euro opleveren. 

Volgens CNV-bestuurder Aynur Polat werken de Amerikanen ook meer met zzp'ers in plaats van mensen in vaste dienst. De vakbondsvrouw vreest dat dit straks ook bij TNT zal gebeuren, wanneer het bedrijf in handen van FedEx komt.

De bonden zijn verrast door het overnamebod. ,,Het bedrijf was juist op weg om er weer een beetje bovenop te komen. Ik had dit niet verwacht'', zei bestuurder Etienne Haneveld van FNV. Het is volgens hem afwachten of het bod slaagt en wat de overname vervolgens betekent voor het behoud van arbeidsplaatsen.

PostNL heeft een belang van 14,7 procent in TNT. Die aandelen zijn een restant van de tijd dat beide bedrijven samen door het leven gingen. Het postbedrijf steunt het bod van 8 euro per aandeel dat FedEx dinsdag bekendmaakte.

Het bedrag van 642 miljoen euro wil PostNL gebruiken om schulden af te lossen.

(c) Door Annelien Bosboom, Bron ANP 2015, alle rechten voorbehouden