Stijging uitzenduren houdt aan

29-05-2015

In het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal uitzenduren met 1,1 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het aantal uitzenduren neemt al twee jaar op rij toe, meldt CBS vandaag. Net als in de voorgaande twee kwartalen zijn zowel de uren in langlopende als kortlopende contracten gestegen, maar de toename is minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2014. In het eerste kwartaal van 2015 werkten er 225 duizend uitzendkrachten in Nederland.

Vraag naar uitzendkrachten neemt minder sterk toe

In het eerste kwartaal van 2015 steeg het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling met 2,0 procent. Deze vorm van uitzendwerk neemt al ruim drie jaar toe, wat in lijn is met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling, waardoor het aannemen en afstoten van personeel eenvoudiger gaat. De stijging van de uren was wel minder sterk dan in het vierde kwartaal van 2014.

Met 0,2 procent steeg ook het aantal uren in kortlopende contracten minder snel dan vorig kwartaal. Toen steeg dit aantal met 1,3 procent. De ontwikkeling van de kortlopende contracten loopt doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.

Bron: CBS

Deel dit bericht met uw netwerk