'10 procent 50-jarigen heeft Alzheimereiwit'

20-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - Eén op de tien gezonde mensen van vijftig jaar heeft ophopingen van het zogenoemde Alzheimereiwit in de hersenen. Onderzoekers van VUmc Alzheimercentrum en Maastricht UMC+ trekken die conclusie uit de gegevens die 56 internationale onderzoekscentra verzamelden over 10.000 mensen. Hiermee zijn de ophopingen van het eiwit al te zien twintig tot dertig jaar voordat iemand dement wordt. Het is overigens niet zo dat iedereen die deze ophopingen heeft, later ook daadwerkelijk de ziekte van Alzheimer krijgt, aldus de onderzoekers.

Wereldwijd krijgen miljoenen mensen de ziekte. Kenmerken zijn onder meer geheugenklachten, overzichtsverlies, oriëntatie- en taalproblemen en uiteindelijk ook gedragsveranderingen. Eén van de vroegste veranderingen in de hersenen van patiënten is de ophoping van het Alzheimereiwit. ,,Dat nestelt zich tussen de zenuwcellen in het brein en verstoren daar de hersenfunctie'', aldus VUmc.

Uit de analyse blijkt ook dat hoger opgeleiden de ophopingen vaker hebben. ,,Mogelijk hebben de hersenen van hoger opgeleide mensen een grotere reservecapaciteit'', aldus Willemijn Jansen van Maastricht UMC+. ,,Daardoor kunnen zij mogelijk meer schade van de eiwitophopingen doorstaan, voordat er klachten zijn''.

De onderzoekers denken dat het feit dat de ophopingen al voorkomen bij mensen zonder dementie, ,,in de toekomst mogelijkheden biedt voor vroege behandeling''. Pieter Jelle Visser, klinisch epidemioloog in Maastricht en Amsterdam: ,,Geneesmiddelen hiervoor moeten eerst nog ontwikkeld worden. Het zal vijf tot tien jaar duren voordat de resultaten van onderzoek bekend zijn''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden