Apotheker aangehouden op verdenking van declaratiefraude

28-05-2015

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft dinsdag een apotheker aangehouden in Oost-Nederland op verdenking van valsheid in geschrift. Hij zou in 2013 en 2014 valse declaraties voor HIV/aids-medicijnen  voor onverzekerde vreemdelingen  hebben ingediend. Het gaat vermoedelijk om tonnen.

Het onderzoek startte na aangifte door Zorginstituut Nederland (ZIN), de instantie die onder andere verantwoordelijk is voor uitbetalingen aan zorgverleners die niet-verzekerde vreemdelingen zorg hebben verleend. De apotheker heeft in 2013 en 2014 voor tientallen onverzekerde vreemdelingen  dure aidsmedicijnen gedeclareerd. Het vermoeden is dat de gedeclareerde medicijnen in werkelijkheid niet zijn verstrekt. De apotheker verleent sinds begin 2014 geen zorg meer aan onverzekerde vreemdelingen.

Er is voor tonnen beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen en auto’s, omdat misdaad niet mag lonen.

Speciaal team voor opsporing declaratiefraude in de zorg

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een speciaal team dat strafrechtelijke onderzoeken uitvoert naar fraude met zorggelden. De opsporing in het zorgdomein is hiermee geïntensiveerd. De Inspectie SZW doet al enige jaren onderzoek naar PGB-fraude en is nu uitgebreid met onderzoek naar declaratiefraude. Deze zaak is het eerste onderzoek naar declaratiefraude. Het team zal ook in de toekomst mogelijk onderzoek doen naar andere vormen van declaratiefraude binnen het domein van de farmacie.  Het team wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

Zorgfraude is ernstig, omdat het zorgstelsel hierdoor kan worden ondermijnd.

Bron: OM

Deel dit bericht met uw netwerk