'DES-kleinkinderen' kunnen uitkering krijgen

16-03-2015

UTRECHT (ANP) - Ook kleinkinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap het hormoon diëthylstilbestrol (DES) hebben geslikt, komen vanaf maandag in aanmerking voor een schadevergoeding. Dit heeft secretaris Cora Honing van het DES Centrum maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Tussen 1947 en 1976 werd het kunstmatige hormoon DES toegediend ter voorkoming van een miskraam. Inmiddels is gebleken dat dit kon leiden tot vroeggeboortes en afwijkingen zoals problemen met zien en horen. Farmaceutische bedrijven en verzekeraars hebben een fonds in het leven geroepen voor slachtoffers. Na een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam staat de regeling vanaf maandag ook open voor de derde generatie. Naar gelang van de zwaarte van de handicap kan de hoogte van de uitkering oplopen tot 150.000 euro.

Volgens Honing komen naar schatting zo'n 200 personen in aanmerking voor een 'derdegeneratie-uitkering'. De hoogte daarvan hangt af van de ernst van de klachten en het verband dat kan worden gelegd tussen het gebruik van DES door de grootmoeder en die klachten. Op de website www.desfondsvroeggeboorte.nl kan een aanvraagformulier worden gedownload.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden