'Experimenteren met kinderen onacceptabel'

17-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De toegang tot jeugdzorg laat sinds de nieuwe wetgeving dit jaar te wensen over. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert. Hij is bezorgd over alle kinderen en jongeren die sinds dit jaar zorg ontvangen, dus sinds jeugdzorg een taak van gemeenten is geworden. ,,Experimenteren hoort bij een nieuw systeem, maar experimenteren met kwetsbare kinderen is onacceptabel’’, aldus de Kinderombudsman. Hij noemt het ,,een grote proeftuin''.

De Kinderombudsman heeft in een vrijdag verschenen onderzoek gekeken naar eventuele problemen sinds gemeenten de jeugdzorg hebben overgenomen van de overheid. Hij constateert dat gemeenten ook nu nog erg druk zijn met het op orde brengen van de eigen organisatie, zoals het organiseren van wijkteams die de zorg aan jongeren moeten leveren. ,,De taken en bevoegdheden van deze mensen zijn niet helder. Wie neemt bijvoorbeeld de regie, wie hakt de knopen door? Het is nog niet duidelijk'', zegt Dullaert.

Mede daarom blijft de Kinderombudsman de vorderingen volgen. Dit jaar worden nog twee onderzoeken over de jeugdzorg gepubliceerd.

Van Rijn

Dullaert ziet ook redelijk goed nieuws, namelijk dat kinderen en jongeren die al voor dit jaar jeugdhulp ontvingen, weinig problemen ondervinden van de veranderingen. ,,Die zorg is gelukkig redelijk probleemloos overgedragen.''

Staatssecretaris Martin van Rijn waardeert het dat de Kinderombudsman de invoering van het nieuwe jeugdstelsel grondig en kritisch volgt. ,,Want goede zorg voor kinderen heeft voor ons allemaal de hoogste prioriteit''. Van Rijn geeft aan dat hij pas tevreden is als kinderen en hun ouders in het nieuwe systeem ,,de vruchten plukken van de verbeteringen die we in gang hebben gezet. We blijven met alle betrokkenen hard doorwerken aan de verbetering van de jeugdhulp''.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden