Gommers kritisch over versoepelingen

door | nov 14, 08:11 | Zorg & Welzijn

HILVERSUM (ANP) – Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers is kritisch op het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen volgende week te versoepelen. Op Radio 1 zei hij dat hij bezorgd is over het mogelijke effect.

“We hebben deze zomer gezien dat het aantal besmettingen toeneemt als mensen meer contact met elkaar hebben. Dus ik hoop dat we geleerd hebben van de zomer, want we gaan nu nog de moeilijke winterperiode in. De maand november en vooral de maand december staan bekend om de verkoudheidsvirussen. Dat wordt echt de kritieke periode, dus ik zou echt voorzichtig zijn op het moment”, zegt Gommers die ook de vaste expert is van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak.

Hij zegt dat het OMT nog geen advies heeft gegeven aan het kabinet over de versoepelingen maar dat het kabinet ook besluiten kan nemen zonder advies van het OMT.

Hele kleine aantallen

Gommers zegt ook dat hij niet helemaal gerustgesteld is over het vaccin van Pfizer. Hij heeft donderdag met de directeur van Pfizer Nederland gesproken en meer informatie gekregen. “Waar ik een beetje van schrok is dat er 50 miljoen vaccins gemaakt zijn door Pfizer wereldwijd en dat voor ons land geldt dat we in de eerste maanden maar 10.000 mensen per maand zouden kunnen helpen. Ja en dat zijn nog maar hele kleine aantallen.”

“Pfizer kan de productie gedurende het jaar opschroeven, naar geloof ik 1,3 miljard vaccins aan het eind van het jaar”, vervolgt hij, “maar daar hebben ze wel even de tijd voor nodig. Ik hoopte dat we de maatregelen zouden vasthouden en dat we dan in januari veel vaccins zouden krijgen. Maar als dat maar voor 10.000 mensen is, dan is dat is een druppel op een gloeiende plaat. Dan zijn we er nog lang niet.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading