Grootste rampenoefening Rode Kruis geslaagd

10-03-2015

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft maandag met succes het nieuwe burgerhulpnetwerk Ready2Help getest. De ruim 4600 mensen die bij het netwerk zijn aangesloten, kregen een sms waarin ze werden gewezen op de test en dat ze zouden worden gebeld.

Uiteindelijk namen ruim 2900 mensen de telefoon op. Zij werden gevraagd of ze de inhoud van de sms hadden begrepen. Dat was bij 99 procent het geval. De rest van de mensen kreeg een voicemailbericht en/of een e-mail met de oproep.

Dat meldt maandag een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Het is de grootste rampenoefening ooit van de organisatie. Later deze week volgt nog een praktijktraining in een nog onbekende middelgrote stad in Nederland. Mensen wordt dan gevraagd om naar de betreffende locatie te komen, waar om verschillende vormen van hulp wordt gevraagd.

De oefening maandag leverde ook 250 nieuwe aanmeldingen voor Ready2Help op. De mensen die bij het netwerk zijn aangesloten, zijn bereid om bijvoorbeeld tijdens een watersnoodramp zandzakken te komen vullen als daar om wordt gevraagd. Bij een dergelijke ramp is het voor het Rode Kruis van belang via de telefoon of sms een beroep te doen op veel mensen tegelijk. In landen als Oostenrijk is het al een beproefde methode.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden