'Iedereen faalde bij hulp vermoorde Daniëlla'

07-04-2015

GRONINGEN (ANP) - De hulpverlening aan het gezin van de twee jaar geleden door haar stiefvader vermoorde Daniëlla, is op alle vlakken gigantisch tekortgeschoten. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd vernietigend rapport over de zorgverlening door meerdere betrokken instanties sinds 1990 aan het Groningse gezin.

Omdat niemand verantwoordelijkheid nam en niemand het belang van de kinderen expliciet voorop zette, kon het gebeuren dat de verstandelijk gehandicapte Daniëlla zwaar en stelselmatig door haar stiefvader werd mishandeld en uiteindelijk met een honkbalknuppel werd vermoord.

Onder meer Inspectie Jeugdzorg, Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie waren betrokken bij het onderzoek. Tientallen instanties hebben de afgelopen 25 jaar contact gehad met het gezin, zoals bijvoorbeeld de huisarts, GGZ, de politie, scholen, de Raad voor de Kinderbescherming en reclassering. Maar omdat al deze instanties alleen naar hun eigen 'deel’ keken, was er geen totaalplaatje, is een van de conclusies uit het onderzoek. ,,Er is geen gezamenlijk plan tot stand gekomen voor het gezin, geen van de betrokken professionals had de rol van regisseur met de bijbehorende bevoegdheden’’, staat in het rapport.

In februari van dit jaar werd stiefvader Geert W. door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs voor het vermoorden van de twintigjarige Daniëlla. Haar moeder kreeg acht jaar cel voor medeplichtigheid. De rechtbank in Groningen spreekt van 'een laffe moord' en stelt dat de stiefvader het leven van Daniëlla tot een hel heeft gemaakt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden