Mindfullness zo goed als pil tegen depressie

21-04-2015

LONDEN (ANP) - Cognitieve therapie die is gebaseerd op mindfullness kan net zo goed helpen tegen terugkerende depressies als medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek in het zuidwesten van Engeland, waarover The Guardian dinsdag publiceert.

Mindfullness is een manier om vooral aandacht aan het 'nu' te besteden. De therapie leert mensen om te erkennen dat negatieve gedachten en gevoelens zullen terugkomen, maar dat ze zich daardoor niet hoeven laten meeslepen. In plaats van zich daar steeds zorgen om te maken, kunnen ze leren het te accepteren en te voorkomen dat ze weer een depressie krijgen.

Voor het onderzoek werden 424 mensen gevolgd. De helft slikte twee jaar lang antidepressiva, zoals gebruikelijk is. De anderen volgden de therapie, zowel in groepsverband als individueel, en konden eerder zonder pillen.

Van de patiënten die mindfullness deden, kreeg 44 procent later weer een depressie, terwijl dat bij de groep die pillen slikte 47 procent was. Volgens de onderzoekers werkt mindfullness daardoor niet beter dan medicatie, maar is het vergelijkbaar.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden