Moderna: coronavaccin voor 94,5 procent effectief

door | nov 16, 14:11 | Zorg & Welzijn

CAMBRIDGE (ANP) – Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus. Dat laat het bedrijf maandag weten.

Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld. Voor de tests maakt Moderna gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel krijgt het kandidaat-vaccin, een ander deel krijgt een placebo. In die controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de mensen die het middel van Moderna kregen, raakten maar vijf personen besmet. Van die 95 besmette personen werden elf ernstig ziek, allen uit de controlegroep van mensen die een placebo hadden gekregen.

Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests.

Versnelde beoordeling

Moderna wil de Amerikaanse toezichthouder binnenkort toestemming vragen om het middel met spoed op de markt te kunnen brengen. De Europese medicijnwaakhond meldde maandag een versnelde beoordeling te zijn gestart. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot een miljard doses leveren.

Concurrent Pfizer meldde eerder dat zijn potentiële vaccin 90 procent effectief is.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading