NPCF heroverweegt deelname transparantieregister Zorg

04-05-2015

Patientenfederatie NPCF heroverweegt deelname aan transparantieregister Zorg. Dat zegt directeur Wilna Wind naar aanleiding van een uitzending van radioprogramma Argos over het register. 

Final Logo02Het Transparantieregister ging april 2013 van start. In het register, de website transparantieregister.nl, staan alle betalingen van farmaceuten aan medici, ziekenhuizen en apothekers van 2012 tot en met 2014. 

Patientenfederatie NPCF doet nu nog niet mee aan het register omdat ze het niet inzichtelijk genoeg vindt. Directeur Wilna Wind: "Als je het doet, moet je het goed doen. We vinden het niet het toonbeeld van transparantie." 

Inmiddels is de aanpak van het register veranderd, reden voor de NPCF om deelname te heroverwegen. Wilna Wind: "Het is goed als patienten kunnen zien welke relaties hun zorgverleners hebben met de farmaceutische industrie. Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om uw arts of voorschrijver van medicijnen. Krijgt die geld van fabrikanten van die medicijnen, voor bijvoorbeeld een lezing tijdens een congres." 

Steeds meer openbaarheid 

Patientenfederatie NPCF ging in het verleden niet in op verzoeken om deel te nemen aan het register. Dat inzicht verandert nu het register steeds meer zaken openbaar maakt. Zo werden vroeger niet alle banden tussen zorgverleners en farmaceutische industrie openbaar gemaakt. Bedragen van minder dan 500 euro werden bijvoorbeeld niet vermeld. Dat gold ook voor tegemoetkomingen zoals bijvoorbeeld de drukkosten van een proefschrift. 

Het register zet nu echter stappen. De vergoeding voor drukkosten van een proefschrift moet inmiddels worden gemeld en ook andere vormen van vergoedingen lijken scherper te worden gevolgd. 

Patientenfederatie NPCF neemt daarom binnenkort contact op met het Transparantieregister Zorg om de mogelijkheden van samenwerking te verkennen. Het voornemen om in 2016 ook de banden met patientenorganisaties via het register te openbaren is daarvoor een goede tweede aanleiding. 

Nog niet tevreden 

Overigens is de NPCF nog niet tevreden. Er moet ook duidelijkheid komen over congresvergoedingen en dat soort betalingen, al dan niet in natura. Ook wil Patientenfederatie NPCF dat er duidelijkheid komt over financiele bijdragen van minder dan 500 euro. Die worden nu en in de toekomst niet geregistreerd. 

Bron: Nieuwsbank