Screening halveert sterftekans borstkanker

04-06-2015

ROTTERDAM (ANP) - Vrouwen tussen de 50 en 74 jaar die regelmatig worden gescreend op borstkanker, hebben een veel kleinere kans om aan de ziekte te overlijden als ze deze blijken te hebben. Het gaat internationaal om een 40 procent lagere kans, in Nederland zou het zelfs om 50 procent gaan. Dat blijkt uit een groot onderzoek van 29 experts uit 16 verschillende landen. Zij hebben meerdere studies naast elkaar gelegd en zijn tot deze conclusies gekomen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine. Vanuit Nederland deed Harry de Koning, arts-epidemioloog en hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg en Screening Evaluatie aan het Erasmus MC in Rotterdam mee aan het onderzoek.

In Nederland worden vrouwen tussen de 50 en 74 jaar om de twee jaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ongeveer 80 procent van de vrouwen geeft hier gehoor aan. ,,De onderzoeken hebben een overduidelijk positief effect’’, aldus De Koning donderdag. ,,Borstkanker wordt hierdoor eerder ontdekt en is dus beter te behandelen.’’

Niet onomstreden

Of screening van vrouwen tussen de 45 en 49 jaar zin heeft, is niet duidelijk. De meningen van de experts zijn daar verdeeld over.

De borstkankerscreening is niet onomstreden. Vorig jaar nog stelden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat het onderzoek bij vrouwen boven de 70 meer kwaad dan goed doet. Uit een studie die ze hadden uitgevoerd, blijkt dat bij de screening van 70+-vrouwen 20 keer vaker kleine onschadelijke tumoren worden ontdekt dan tumoren die later agressief worden. Maar omdat pas achteraf duidelijk is dat het om onschadelijke tumoren gaat, wordt standaard behandeld met ingrijpende behandelingen als operaties, bestraling en chemotherapie.

Ieder jaar krijgen ruim 14.000 vrouwen de diagnose borstkanker, het gaat met name om vrouwen boven de 50 jaar.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden