Trump dreigt financiering WHO permanent stop te zetten

door | mei 19, 07:05

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) – De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag (lokale tijd) gedreigd de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) permanent te bevriezen, tenzij binnen de komende 30 dagen “substantiële verbeteringen” worden aangebracht.

Washington schortte medio april de financiering van de WHO op omdat het vindt dat China te veel invloed heeft binnen de organisatie. De WHO verloor door het besluit zijn grootste geldschieter. De VS waren jaarlijks goed voor een bijdrage van 400 miljoen tot 500 miljoen dollar.

Maandag tweette Trump beelden van een brief die hij stuurde aan WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Daarin informeerde hij de directeur-generaal dat “als de Wereldgezondheidsorganisatie zich niet binnen 30 dagen tot substantiële verbeteringen verplicht, ik mijn tijdelijke bevriezing van financiering door de Verenigde Staten aan de Wereldgezondheidsorganisatie permanent maak. En ons lidmaatschap van de organisatie heroverweeg”.

Marionet

Eerder op de dag leek het erop dat Trump de financiering zou hervatten, maar nog twijfelde over de hoogte ervan. “Ik zat te denken aan 40 miljoen dollar, maar sommige mensen vonden dat zelfs nog te veel”, zei hij. Trump benadrukte snel meer duidelijkheid te verschaffen. “Ik wilde maandag niet spreken tijdens de digitale bijeenkomst van de WHO. Dat doe ik binnenkort.”

Trump haalde wederom uit naar de gezondheidsorganisatie. “Het is een marionet van China. Alles draait daar om China. De WHO heeft slecht werk geleverd.”

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community