Vanaf 23 juni bellen voor Janssen-vaccin, 25 juni eerste prikken

Vanaf woensdag 23 juni kunnen mensen die het Janssen-vaccin graag willen, een afspraak maken via een speciaal telefoonnummer of hun huidige afspraak omboeken. Vanaf 25 juni worden dan de eerste prikken met het Janssen-vaccin gezet. Welk nummer dit is wordt later bekendgemaakt. Er komt minimaal één locatie in elke regio waar de Janssen-vaccins worden toegediend.

In de eerste twee weken zijn er slechts 200.000 doses beschikbaar en daarna is nog niet duidelijk hoeveel doses er geleverd worden. “Dit is niet superveel. Dus als je een uitnodiging voor een ander vaccin krijgt, maak dan die afspraak, dan weet je in elk geval zeker dat je aan de beurt komt. Je kunt je dan altijd nog melden voor Janssen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder werd het Janssen-vaccin geschrapt, vanwege de zeldzame bijwerking dat mensen na vaccinatie in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelen. Het risico is echter zeer klein aangezien er van de 8 miljoen Janssen-vaccinaties in Amerika 15 meldingen hierover kwamen. Hierdoor is er besloten dat men in Nederland zelf mag kiezen wel of niet het Janssen-vaccin te nemen.