Vorige week nog 100 mensen meer overleden dan gebruikelijk

door | mei 15, 13:05

DEN HAAG (ANP) – Het totale aantal sterfgevallen blijft dalen en volgt daarmee de trend die ook te zien is in dagelijks gepubliceerde cijfers over de coronadoden. Wel overleden vorige week nog honderd meer mensen dan te verwachten viel als de uitbraak van het nieuwe coronavirus er niet was geweest. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de eerste week van mei overleden naar schatting ruim 3000 mensen. Onder normale omstandigheden was dat 2900 geweest, denken de onderzoekers. Zij hebben dat ingeschat door het sterftecijfer in voorgaande weken te analyseren. Een week eerder lag het sterftecijfer nog boven de 3300.

Het totale sterftecijfer helpt inschatten hoeveel mensen werkelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen zijn overleden die positief zijn getest op het virus. Diegenen die niet zijn getest, maar wel zijn overleden aan het virus, blijven hierbij buiten beeld.

Het sterftecijfer is al langer aan het dalen, na de door Covid-19 veroorzaakte piek begin april. Eerder deze week liet CBS-socioloog Tanja Traag al weten dat het gebruikelijk is dat een sterftepiek wordt gevolgd door een daling. Het valt te verwachten dat mensen vanwege Covid-19 vroeger zijn overleden die onder normale omstandigheden nu waren gestorven. Ook daalt het aantal sterfgevallen normaal gesproken als de temperaturen stijgen.

 © 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community