Weduwe 'Tuitjenhorn' sleept IGZ voor rechter

17-04-2015

ALKMAAR (ANP) - De weduwe van huisarts Nico Tromp haalt in een open brief hard uit naar minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Volgens haar is haar man ten onder gegaan aan ,,het geweld van onder uw verantwoordelijkheid werkende instanties’’. Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn pleegde in 2013 zelfmoord. Hij was kort daarvoor door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief gezet omdat hij een ernstig zieke, terminale patiënt veel meer morfine had toegediend dan was toegestaan. De patiënt overleed heel kort daarna.

,,U hebt mijn man, een huisarts met een vlekkeloze reputatie op het gebied van euthanasie en palliatieve sedatie, als pleger van een levensdelict weggezet’’, schrijft Anneke Tromp. NRC Handelsblad publiceert zaterdag de volledige brief, maar vrijdag zijn er al delen van te lezen.

In een reactie laat minister Schippers weten persoonlijk met de nabestaanden te willen spreken als daar behoefte aan is. ,,Zij respecteert het en heeft er begrip voor als daar geen behoefte aan is’’, aldus het ministerie.

Stille tocht

Vrijdagavond is er een stille tocht in Tuitjenhorn (Noord-Holland) als steunbetuiging aan de nabestaanden van de overleden huisarts. Deze is georganiseerd door onder anderen de assistentes van de praktijk.

Huisarts Tromp had in de zomer van 2013 een terminaal zieke patiënt veel meer morfine toegediend dan toegestaan. Het was bedoeld als pijnbestrijding maar de patiënt overleed binnen een half uur. Een aanwezige coassistente van het Amsterdamse ziekenhuis AMC besprak haar twijfels hierover met haar begeleider, die daarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inlichtte. De IGZ schakelde het Openbaar Ministerie (OM) in en die deed in inval in de praktijk van Tromp. Hij werd op non-actief gezet en beroofde zichzelf daarna van het leven.

In een twee weken geleden gepubliceerd onderzoek naar de gang van zaken, oordeelde de commissie onder leiding van Carel Bleichrodt dat de betrokken instanties geen grote fouten hadden gemaakt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden