WHO: in juni duidelijkheid over malariamedicijn tegen corona

door | mei 26, 23:05

ZÜRICH (ANP/RTR) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat een onderzoeksteam al volgende maand met conclusies komt over de veiligheid van het malariamedicijn hydroxychloroquine als middel tegen het coronavirus. De mededeling komt een dag nadat de organisatie een wereldwijde proef bij coronapatiënten met dit middel voorlopig had stilgelegd.

In een aantal landen waren tests gestart om te kijken of het malariamedicijn helpt om te voorkomen dat iemand het virus krijgt. Maar de WHO schort de proeven op na een studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dat ontdekte dat bij patiënten die hydroxychloroquine krijgen, hogere sterftecijfers zijn en dat die een hogere frequentie van onregelmatige hartslagen hadden.

De Amerikaanse president Donald Trump had het middel als mogelijke behandeling voor de ziekte aanbevolen. Hij nam het zelf ook een tijdje, maar is er mee gestopt.

Schadelijkheid

Een definitief besluit over de schadelijkheid, de voordelen of nadelen van hydroxychloroquine zal worden genomen zodra alle gegevens zijn beoordeeld”, aldus de WHO. “Deze beoordeling wordt medio juni verwacht.”

De WHO beschouwt het Amerikaanse continent inmiddels als het nieuwe epicentrum van de pandemie van het coronavirus. Het is nu niet het moment voor deze landen om de coronabeperkingen te versoepelen, waarschuwde de organisatie dinsdag.

Toenemen uitbraken

Carissa Etienne, WHO-directeur voor Noord- en Zuid-Amerika en hoofd van de Pan American Health Organization, zei via een videoconferentie dat het aantal uitbraken toeneemt in landen als Brazilië. Daar was afgelopen week het aantal gerapporteerde sterfgevallen in een zevendaagse periode, het hoogste ter wereld sinds het begin van de pandemie. De WHO noemt ook de versnelde uitbraken in Peru, Chili, El Salvador, Guatemala en Nicaragua zorgwekkend.

Heel Amerika heeft meer dan 2,4 miljoen gevallen van het coronavirus geregistreerd en meer dan 143.000 sterfgevallen. Latijns-Amerika is Europa en de Verenigde Staten gepasseerd in de aantallen dagelijkse besmettingen, zei ze.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community