WHO: verspreidingsrisico nieuwe coronavirus ‘heel hoog’

door | feb 28, 19:02 | Zorg & Welzijn

GENÈVE (ANP/RTR) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het verspreidingsrisico van het nieuwe coronavirus “heel hoog” op een “globaal niveau”, maar spreekt niet van een pandemie. In dat geval zou iedereen op de wereld mogelijk worden blootgesteld aan het virus, en dat is niet het geval, zegt de WHO. Wereldwijd raakten zeker 83.000 mensen besmet. Ruim 2800 stierven aan de gevolgen.

Steeds meer landen, waaronder Nederland, melden besmettingsgevallen. Het virus moet daarom “agressief” worden aangepakt, aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus vrijdag. Hij maakte ook bekend dat momenteel wordt gewerkt aan meer dan twintig vaccins. De eerste resultaten daarvan worden “binnen enkele weken verwacht”.

De WHO stelde eerder al in een rapport dat een groot deel van de landen nog niet klaar is om de maatregelen uit te voeren die de verspreiding van het virus kunnen tegenhouden.

In Hongkong is ook de hond van een patiënt in quarantaine gegaan. Volgens de autoriteiten vertoonde het dier geen symptomen van het virus, maar had hij wel ziekteverschijnselen aan neus en mond. Er worden monsters van de hond afgenomen om te kijken of deze is besmet, of dat het dier op een andere manier ziek is geworden. Vooralsnog is geen bewijs gevonden dat dieren besmet kunnen raken met het nieuwe coronavirus.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Loading