Zes maanden voorwaardelijk voor ex-neuroloog

18-06-2015

ARNHEM (ANP) - Ex-neuroloog Ernst Jansen krijgt zes maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Dat is het oordeel van de rechter in hoger beroep in deze langslepende zaak. De rechter acht niet bewezen dat de arts opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde bij meerdere van zijn patiënten. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar geëist. Het OM gaat het vonnis nu bestuderen en overweegt in cassatie te gaan.

Met dit arrest is een streep gehaald door de uitspraak in eerste aanleg, toen werd de ex-neuroloog tot drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank in Almelo achtte wel bewezen dat de voormalig arts van het Medisch Spectrum Twente opzettelijk verkeerde diagnoses had gesteld, met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten en dat hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de zelfmoord van een van zijn patiënten. Zowel Jansen als het OM gingen destijds in hoger beroep tegen deze uitspraak.

Het Hof stelt echter dat er geen bewijs is voor opzet. De schuldvraag is inmiddels verjaard, de medische missers dateren van eind jaren '90.

Teleurgesteld

Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de arts bijstond, laat in een eerste reactie weten ,,teleurgesteld'' te zijn. ,,Het OM heeft jarenlang stilgezeten en het ziekenhuis van Jansen heeft geprobeerd deze zaak destijds in de doofpot te stoppen. Dat gedrag is nu klaarblijkelijk beloond.''

De strafzaak tegen Jansen wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden