• Start
  • Economisch
  • 'Het gaat altijd wel door, net als sex, drugs en rock'n'roll'

'Het gaat altijd wel door, net als sex, drugs en rock'n'roll'

06-07-2016

Zakelijke dienstverlening kent vele gezichten. Dat blijkt ook tijdens een ronde tafelgesprek met vijf bevlogen ondernemers uit heel verschillende branches in de regio Emmen. Toch zijn er ook overeenkomsten. Zo zijn deze ondernemers allemaal positief uit de financiële crisis gekomen. "Advocatuur is net als sex, drugs en rock'n'roll, het gaat altijd wel door", verklaart Rikus Dontje, advocaat in verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht, de continuïteit bij Dam en Dontje Advocatuur.

Wel zag Dontje de overheid bezuinigen op rechtshulp, waarmee de eigen bijdrage voor cliënten is gestegen. "Dat geeft mij bij bijstandsmoeders soms het gevoel met de boterham van hun kinderen in de portemonnee te lopen." Voor Aaron Kuipers van Kuipers Print en Sign vormde de financiële crisis een positief keerpunt. Actief in het plaatsen verkeersborden en onderhouden van praatpalen, zag hij met de bezuinigingen bij de overheid zijn opdrachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Hij besloot zich onder een nieuwe bedrijfsnaam volledig te richten op alle vormen van binnen- en buitenreclame. "Na een jaar groeide ik uit mijn schuurtje en we groeien nog steeds. Onlangs heb ik de sleutel van ons nieuwe pand gekregen."

Emmen tafelgesprek1

Positief

Hoveniersbedrijf Marco Bakker richt zich op ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen. Hij had een kleine dip in september, maar kijkt nu weer met vertrouwen naar de toekomst. "Mijn doel is om onze activiteiten bij bedrijven uit te breiden. De tuin is en blijft toch een belangrijk visitekaartje." Voor trainings- en adviesbureau Kleur je klant vormt de zomer standaard een mindere periode. "Verder draaien we heel goed", zegt Richard van der Ark. "Door alle bezuinigingen zitten veel mensen tot over hun oren in het werk of zijn binnen het bedrijf op de verkeerde plek terecht gekomen. We zien dat bedrijven weer in hun mensen investeren, door ze bijvoorbeeld met onze trainingen in hun kracht te zetten." Tot slot geeft Harm Wiekens van Companium accountants- en advieskantoor aan dat de crisis voor zijn branche heel goed is geweest. "De branche was redelijk lui, maar de crisis heeft ons wakkergeschud. De prijzen zijn onder druk komen te staan, wat de discussie rond robotisering van de accountancy in een hogere versnelling heeft gebracht."

Emmen tafelgesprek2

Netwerk

Deze vijf ondernemers zijn allemaal actief binnen de zakelijke dienstverlening. In de eigen regio, maar het merendeel ook daarbuiten. Een goed netwerk is daarbij van groot belang. "Vanochtend had ik nog een bijeenkomst van de BNI en dat werkt voor mij goed", vertelt Bakker. Dontje voelt zich op zijn beurt thuis bij het Zakelijk Ontbijt Netwerk Emmen. "Binnen dit netwerk weten we elkaar te vinden met soms alleen een vraag, maar zeker ook met concrete business." Van der Ark komt bij al die netwerkclubs vooral zzp'ers tegen, de grote bedrijven ontbreken. Hij krijgt de tip eens bij Top of Holland, hét noordelijk bedrijfsnetwerk, aan te schuiven. Kuipers prijst de positieve mond-tot-mondreclame. "Ik deel het pand met een grote hovenier. Voor hem doe ik alle reclame-uitingen. Als tevreden klant verwijst hij veel mensen naar mij door. Wel vind ik het jammer dat concullega's elkaar in deze regio minder lijken te gunnen."

Emmen tafelgesprek3

Online

Met het oog op concrete business lijkt de website een minder cruciale rol te spelen. "Wij halen niet veel binnen via de site", geeft Van der Ark aan. "Het loopt vooral via bekenden, mensen willen toch goede ervaringen van een ander horen." Ook Dam en Dontje Advocatuur ziet weinig respons op hun huidige website en bij Kuipers Print en Sign mag de webshop wel wat meer bezoekers trekken. Voor Bakker is het duidelijk anders. "Ik heb juist veel verkeer op mijn website. Mensen kijken graag naar plaatjes van verschillende tuinen." Wiekens  deelt regelmatig iets via Facebook, waarbij vooral filmpjes het heel goed doen.

Emmen tafelgesprek4

Innovatie

Een rondje innovatie brengt opnieuw van de accountancy op tafel. "Het ene systeem stuurt een factuur naar het andere systeem", legt Wiekens uit. "Na een menselijk akkoord wordt alles automatisch op de juiste plek weggezet." Dontje: "Ook de rechtspraak is aan het digitaliseren. Wel jammer dat hiermee het menselijk contact en daarmee de persoonlijke uitwisseling van kennis minder is geworden." Kuipers ziet vooral het drukwerk afnemen, maar boort een nieuwe markt aan door mensen hun eigen papieren te laten uploaden via mijnonlineprinter.nl. Hij print alles uit om het vervolgens via de post terug te sturen. Bij hoveniers gaat innovatie wat minder snel. "We zijn een conservatieve branche", stelt Bakker. "Mijn virtuele tour is al heel vooruitstrevend." Tot slot ligt de innovatie voor Kleur je klant met name bij hun opdrachtgevers. "Onze manier van werken verandert, medewerkers krijgen steeds meer eigen verantwoordelijkheden. Wij spelen een cruciale rol bij het in goede banen leiden van dit proces." Met al deze voorbeelden van innovatie mag het bewezen zijn dat het goed gaat met de zakelijke dienstverlening in de regio Emmen.

Emmen tafelgesprek5

Tekst: Kopijatelier, Foto: Kiekez, Locatie: Growing Workplace Emmen