‘Kostenbeheersing maakt plaats voor investeringen en dus voor groei’

Op een voor deze tijd van het jaar te warme woensdag zitten vijf ondernemers uit verschillende branches rond de tafel. Na een korte terugblik, schetsen zij – gesteund door een stralend herfstzonnetje – een positief toekomstbeeld voor ondernemend Amsterdam. Er is (weer) ruimte voor groei, de focus op kostenbeheersing verschuift langzaam naar de durf om te investeren en concurrentie maakt steeds vaker plaats voor samenwerking. Daarbij lijkt zakelijke rationaliteit, gevormd tijdens de crisis, een blijvend fenomeen. Althans, dat menen Rein Aarts van Oram, Ramon AB van Nova Incasso, Jacob Bartelds van Shortlease Express, Vincent van der Graaf van Clickvin en Renzo Koning van Nedfinity. 

Groei dus voor het komende jaar, maar was het de afgelopen jaren dan wezenlijk anders? Niet voor Vincent van der Graaf van Clickvin, actief in online marketingcampagnes. “Ik ben anticyclisch begonnen. Naast vier dagen in loondienst werkte ik één dag in de week voor mijzelf. De vraag uit de markt bleef maar stijgen en dus ben ik uiteindelijk fulltime ondernemer geworden. Daarbij heb ik van de crisis niet veel gemerkt.” Ook Jacob Bartelds van Shortlease Express, sinds anderhalf jaar actief in Amsterdam, kende in deze regio alleen maar groei. Renzo Koning heeft een verklaring voor de aanhoudende, weliswaar conservatieve groei van ‘zijn’ Nedfinity. “De crisisperiode bood een goede gelegenheid om onze interne processen verder te optimaliseren. Wellicht speelde ook mee dat wij uit Zwolle komen en dus profiteerden van het beeld no-nonsense te zijn.” Dat Ramon AB van incassobureau Nova Incasso het tijdens de crisis erg druk had, is een open deur. “Wel waren er meer faillissementen waarvoor wij uiteindelijk geen factuur kunnen sturen. We moesten zelf dus meer investeren en het met positieve mond-tot-mond reclame terugverdienen. Dat laatste speelt hier in Amsterdam niet zo’n grote rol. Dat in tegenstelling tot Groningen, waar wij ook actief zijn.”

Meerwaarde van samenwerken

Het zakelijke netwerk Oram zag dat ondernemers tijdens de crisis juist meer investeerden in netwerken. “Sinds 2008 – de start van de crisis – zijn ondernemers naarstig op zoek naar nieuwe business”, zegt Rein Aarts. “Wel kijken ze nu veel rationeler naar hun lidmaatschap. De tijd van de gezellige netwerkborrels is voorbij. Een netwerk draait vooral om mensen met een concrete meerwaarde voor de eigen branche. Als een netwerk niets oplevert, gaat er alsnog een streep door het lidmaatschap.” Binnen de netwerken maakt concurrentie nu vaker plaats voor samenwerken. Volgens Ramon AB moet je je concullega’s wat gunnen. “Ik weet zeker dat het ook terugkomt. Iets heel anders is de landelijke televisiecampagne van een grote concurrent. Daar kunnen we met argusogen naar kijken, maar uiteindelijk heeft het ook een positieve weerslag op ons.” Nedfinity, bouwer van succesvolle websites, werkt al jaren met andere internetbedrijven samen. “Onlangs hebben we met in totaal vier partijen voor de Isala Klinieken in de regio Zwolle een voorstel voor hun (online) reclame opgezet. Een prachtige samenwerking, die helaas niet met een opdracht is beloond.” Met dit onderwerp wordt weer een heel andere discussie aangeboord.

Andere regels

Bij de overheid en grote ondernemingen lijken bij het toekennen van opdrachten namelijk andere regels te gelden. “Daar speelt gunnen geen rol”, weet Rein Aarts. “Als ondernemer moet je in het mandje zitten, anders kom je er echt niet tussen.” Die ervaring deelt ook Vincent van der Graaf. “Wij leveren een betere dienstverlening, maar worden door de grote bedrijven als te klein gezien. Alleen grote, gerenommeerde bedrijven worden serieus overwogen.” Volgens Jacob Bartelds van Shortlease ligt de oorzaak in het feit dat grote ondernemingen op bepaalde vlakken de luxe hebben gehad om niet op de kosten te hoeven letten. Aan de andere kant zijn het, naast de kleine, ook de grote ondernemingen die aan hun flexibele en vaste dienstverbanden niet langer langlopende verplichtingen willen koppelen. “Met onze tijdelijke contracten voor leaseauto’s spelen wij op deze behoefte in”, zegt Jacob Bartelds. “Zo kunnen wij de komende jaren verder groeien, zeker in grote steden als Amsterdam.” Enkele ondernemers rond deze tafel blijken ook zelf medewerkers al dan niet vast in loondienst te hebben, terwijl andere heel bewust kiezen voor een flexibele schil van zzp’ers om al het werk gedaan te krijgen.

Groeimarkt

Naast Jacob Bartelds zien ook de andere ondernemers het komende jaar groei voor hun eigen bedrijf. “Acht jaar lang stonden ondernemingen in de kostenmodus, maar de focus ligt nu weer op nieuwe business”, signaleert Rein Aarts. “Door tijdens de crisis zo op de kosten letten, is er nu meer geld beschikbaar voor nieuwe investeringen”, vult Ramon AB aan. De weer toenemende vraag vraagt als altijd om innovatie. Zo hoopt Oram flink wat slagen richting online netwerken te maken. Nova Incasso ziet de groei vooral in verdere uitbreiding naar het westen. Ondanks de veranderde regelgeving rond de bijtelling meent Shortlease zich, als gezegd, in een groeimarkt te begeven. Clickvin kan niet anders dan meebewegen met de altijd dynamische markt van online marketing, door de blijvende nieuwe ontwikkelingen binnen online advertising is stilstaan geen optie. Tot slot is Nedfinity bezig haar positie hogerop in de markt te bestendigen. Niet langer de moordende concurrentie op het gebied van bijvoorbeeld WordPress, maar professionele oplossingen als het gaat om webbouw en -design. Met als voorbeelden het werken met het Content Management Systeem Umbraco, applicatieontwikkeling en complexe maatwerkoplossingen. Conclusie van de dag: het nieuwe jaar heeft de nodige groei voor ondernemend Amsterdam in petto!

Recente berichten

DIA Licht en geluid denkt in kansen en mogelijkheden in coronacrisis

Ondanks het feit dat D.I.A. Licht en geluid, verantwoordelijk voor de techniek bij grote evenementen,… Lees verder

september 13, 2021

TechID Enginering beveiligt aan de hand van camera’s en sensoren

Met achttien miljoen Nederlanders is het altijd druk, altijd vol. Juist dan groeit de behoefte… Lees verder

september 7, 2021

DIA Assen: voor al uw licht, beeld en geluid bij ieder evenement of feest

Onder het motto samen maken we er iets moois van verkoopt en verhuurt DIA al… Lees verder

september 7, 2021

Amsterdam kent positief ondernemingsklimaat.

Er is groei, maar ook de uitdaging van het inspelen op veranderingen In Amsterdam zit… Lees verder

augustus 23, 2021

Eerst koffie en dan de oprechte vraag wat iemands wensen zijn…

In Paterswolde schoven zes ondernemers rond de tafel in het sfeervolle Fletcher Familiehotel. Genietend van… Lees verder

augustus 23, 2021

Tanja Verhuur verzorgt eigentijdse presentaties in de door u gekozen sfeer

Tanja Verhuur is al ruim 40 jaar actief als verhuurbedrijf op vakbeurzen, congressen, bedrijfsfeesten en… Lees verder

augustus 23, 2021