Techniek: een innovatieve markt met grote vraag naar gekwalificeerde medewerkers

Het gaat goed met ondernemend Heerenveen. Ondanks enkele kanttekeningen kijken de ondernemers rond deze tafel positief naar de toekomst. “Zo komt de lokale ondernemerskring met initiatieven ter verbetering van het ondernemersklimaat”, zegt Elsemarie Oosterveen, accountmanager economische zaken van de gemeente Heerenveen. “Er is nu zelfs een ondernemersfonds om dergelijke initiatieven te ondersteunen. Al met al biedt het een goed perspectief voor de toekomst.”

Er is dus weer ruimte voor optimisme. “Onze branche van verduurzaming, technisch beheer, service en onderhoud groeit goed”, zegt Jelmer Batteram van Van Dorp installatie. Toch is een kanttekening op z’n plaats. “Het eerste kwartaal van 2016 is aanzienlijk beter dan die van 2015”, meent ook Gerrit van der Wal van HG Transport. “Het herstel is echter broos. Zo zijn wij deels afhankelijk van de metaalprijzen en die zijn erg veranderlijk.” In dit gematigde optimisme wordt Van der Wal bijgestaan door Sieger Brouwer van Alert-groep. “Ondernemers missen nog altijd vet op de ribbetjes, we zijn er nog lang niet.”

Goed personeel

Ook het tekort aan goed personeel maakt de technische en logistieke branche kwetsbaar. “Er komen te weinig goede mensen van school, de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is niet goed”, meent Jacob Bartelds van Trend Lease. “Als oplossing hebben we zelfs in de leasebranche een eigen opleiding gecreëerd.” Ook Van Dorp installatie heeft een eigen academie en opleidingscentrum, aangevuld met een opleidingsfonds voor kinderen van medewerkers. “Helaas zijn de certificaten en diploma’s van een incompanytraining niet altijd geldig in de rest van maatschappij”, signaleert Eddy Horstman van Nano Green World. Toch lijken eigen opleidingen succesvol, maar als de zorgvuldig opgeleide mensen vertrekken, voelt het soms als verloren moeite.

Evenwichtige arbeidsmarkt

Ook maakt Horstman zich zorgen over de verregaande mechanisatie bij bedrijven als Koopmans Emmeloord en Wehkamp Zwolle. “Daar loopt niemand meer in het magazijn en dat treft de onderkant van de arbeidsmarkt.” Oosterveen meent dat dit met de Participatiewet en de op handen zijnde Quotumwet niet zo’n vaart zal lopen. Ook ziet ze lokaal een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Scholen zoeken bedrijven voor een praktijkstage, vaak een leerzame eyeopener voor zowel leerlingen als docenten.” Al dit soort initiatieven moeten vraag en aanbod op de arbeidsmarkt weer bij elkaar brengen, ook in Heerenveen.

Positieve investeringen

Naast de kanttekeningen heerst rond deze tafel wel degelijk optimisme. De snelwegen rond Heerenveen worden aangepakt en ook bedrijven blijken hun investerings- en uitbreidingsplannen weer naar voren te halen. Die investeringen zijn niet altijd zichtbaar aan de buitenkant, maar aan de binnenkant leveren ze vaak een aanzienlijke kostenbesparing op. “Zo hebben wij geïnvesteerd in een energieneutraal pand”, geeft Batteram een voorbeeld. “En we zijn druk bezig met warmte-koudeopslag. We hebben kennis van het verduurzamen van gebouwgebonden installaties, adviseren in duurzaamheid bij onze klanten en zijn dus dé partner in duurzaamheid.”

Schone (vracht)wagens

Ook wordt er veel geïnvesteerd in elektrische auto’s. “Binnenkort hebben we accu’s met een bereik van vierhonderd kilometer”, weet Bartelds. “En nu de bijtellingen op de schop gaan – we houden straks twee percentages over – komt er meer duidelijkheid voor de consument.” Van der Wal ziet binnen de transportwereld een toenemende vraag naar schone vrachtwagens die aan de Euro5-norm voldoen. “We zijn druk bezig om dit voor elkaar te krijgen.” Ook Horstman houdt zich bezig met duurzaamheid door bijvoorbeeld uitlaatgassen en brandstof met speciale technieken te helpen reduceren. “Maar duurzame wagens nemen pas echt een vlucht als de brandstofprijzen de pan uitrijzen, dat is de trend in Nederland.”

Bijzondere technologieën

Brouwer ziet ook andere innovatieve projecten voorbijkomen. “Zo kan met ultrasound heel veel gemeten worden, bijvoorbeeld dichtheidsveranderingen. Interessant voor bijvoorbeeld de zuivelindustrie, maar helaas nog moeilijk in de markt te zetten. Voor een fabriek in Delfzijl is een businesscase opgesteld om hoog problematisch afval om te vormen tot brandstof. En langs de Afsluitdijk wordt energie opgewekt door zoet en zout water te mengen.” Eén van de belangrijkste innovaties blijkt de 3D-printer. “Straks kunnen onze monteurs onderweg de benodigde componenten printen”, voorspelt Batteram. Ook jongeren dwingen tot verandering. Ze doen bijvoorbeeld alles via de mobiel. Voor de gemeente alle reden om een speciaal 06-nummer voor What’s App in het leven te roepen.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst ziet HG Transport altijd kansen ondanks de wisselvallige markt. “Dagen van te veel en te weinig werk wisselen elkaar steeds vaker af.” Voor Trend Lease lonkt de particuliere markt. “Jongeren denken anders over eigendom, private lease wordt normaal.” Van Dorp installatie zet de rol van partner in duurzaamheid voort. “Energie uit fossiele brandstof is niet meer van deze tijd, het moet echt anders.” In zijn rol als coach daagt Brouwer ondernemers uit anders te denken. “Leren loslaten, ook dat is innovatie.” De gemeente zal de gemeente blijven. “Wel gaan we voor kruisbestuivingen tussen verschillende branches, daar komen goede ideeën uit.” Nano Green World hoopt de wereld te verbeteren. “Binnen vijf jaar zijn er technieken om opgeslagen energie over de hele wereld te transporteren.” Kortom, aan ambitie is rond deze tafel geen gebrek.

Recente berichten

DIA Licht en geluid denkt in kansen en mogelijkheden in coronacrisis

Ondanks het feit dat D.I.A. Licht en geluid, verantwoordelijk voor de techniek bij grote evenementen,… Lees verder

september 13, 2021

TechID Enginering beveiligt aan de hand van camera’s en sensoren

Met achttien miljoen Nederlanders is het altijd druk, altijd vol. Juist dan groeit de behoefte… Lees verder

september 7, 2021

DIA Assen: voor al uw licht, beeld en geluid bij ieder evenement of feest

Onder het motto samen maken we er iets moois van verkoopt en verhuurt DIA al… Lees verder

september 7, 2021

Amsterdam kent positief ondernemingsklimaat.

Er is groei, maar ook de uitdaging van het inspelen op veranderingen In Amsterdam zit… Lees verder

augustus 23, 2021

Eerst koffie en dan de oprechte vraag wat iemands wensen zijn…

In Paterswolde schoven zes ondernemers rond de tafel in het sfeervolle Fletcher Familiehotel. Genietend van… Lees verder

augustus 23, 2021

Tanja Verhuur verzorgt eigentijdse presentaties in de door u gekozen sfeer

Tanja Verhuur is al ruim 40 jaar actief als verhuurbedrijf op vakbeurzen, congressen, bedrijfsfeesten en… Lees verder

augustus 23, 2021